JADŁOSPIS
Jadłospis 28 - 30 października 2024 r.
Poniedziałek | Zupa brukselkowa Alergeny nr. 7,9 |
Pulpety mięsno – warzywne, kasza jęczmienna Alergeny nr.1,3, 9 | |
Wtorek | Zupa porowa z mięsem mielonym Alergeny nr. 7,9 |
Kotlet pożarski, ziemniaki, marchew z chrzanem Alergeny nr. 1,3 | |
Środa | Zupa kapuśniak Alergeny nr. 9 |
Gulasz wołowy, makaron świderki, ogórek konserwowy Alergeny nr.1,7 |
Dopuszczamy możliwość zmiany jadłospisu.
Informacje o alergenach występujących w posiłku
W związku z obowiązkiem stosowania przez placówki zbiorowego żywienia - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/11 dotyczącego przekazywania konsumentowi informacji na temat obecnych alergenów w serwowanych potrawach, zamieszczamy poniżej listę produktów powodujących alergie.
W związku z powyższym przy każdym posiłku znajduje się numer alergenu jaki on zawiera.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH (Legenda do jadłospisu)
1.
| ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
|
2. | SKORUPIAKI i produkty pochodne
|
3.
| JAJA i produkty pochodne;
|
4.
| RYBY i produkty pochodne;
|
5. | ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
|
6.
| SOJA i produkty pochodne;
|
7.
| MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
|
8.
| ORZECHY, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne; |
9 .
| SELER i produkty pochodne;
|
10.
| GORCZYCA i produkty pochodne;
|
11.
| NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
|
12. | DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
|
13.
| ŁUBIN i produkty pochodne;
|
14.
| MIĘCZAKI i produkty pochodne
|
.
Do przygotowania potraw stosujemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, kurkuma.
Wyżej wymienione przyprawy mogą zawierać śladowe ilości glutenu, gorczycy, selera, soi, mleka, jaj lub sezamu.