Logo

News

DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU

05.06.2020

„DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU”

Realizacja programu edukacyjnego przez pierwszoklasistów.

 

   Uczniowie klas pierwszych w II półroczu w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego "DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU" kontynuowali uczestnictwo w zajęciach, których celem jest kształtowanie nawyków prawidłowego i świadomego żywienia. Realizując powyższą tematykę opanowali umiejętność przygotowania posiłku, a także zdobyli wiedzę na różne tematy związane ze zdrowym żywieniem. Przeprowadzono następujące zajęcia:

PARAPRTOWY OGRÓDEK ZIOŁOWY

   W ramach programu na początku marca, uczniowie pierwszych klas zakładali ogródki z ziołami na swoich parapetach. Dzieci podjęły się samodzielnego wyhodowania ziół od ziarenka, dlatego przyniosły doniczki, drenaż, ziemię do uprawy ziół i nasiona przeróżnych ziół. Wśród nich były nasiona rzeżuchy, bazylii, kopru, pietruszki, szczawiu, melisy, mięty, oregano, rozmarynu, tymianku i majeranku. Dokładnie opisały swoje roślinki umieszczając ich nazwy na małych kartonikach i wykałaczkach. Po wsypaniu do doniczek gleby i wysianiu nasion dzieci przykryły je cienką warstwą ziemi i lekko zwilżyły wodą. Od razu w naszych klasach zazieleniło się i zapachniało świeżymi ziołami. Przez kilka tygodni uczniowie obserwowali swoje doniczki, codziennie podlewając odrobiną wody. Dbali o dobre nasłonecznienie roślinek. Efekty ich pracy były imponujące. Jako pierwsza wykiełkowała rzeżucha, która podobnie jak szczypiorek stała się smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek. Uczestnicząc w tego rodzaju zajęciach uczniowie nauczyli się obowiązkowości i systematyczności. Starannie dbali o swoją roślinę, a dodatkowo poznali dokładnie jej budowę.

CZTERY PORY ROKU, CZYLI O SEZONOWOŚCI W KUCHNI

  W miesiącu marca 2020 r. odbyły się zajęcia, podczas których uczniowie zajmowali się zagadnieniem sezonowości w kuchni, czyli warzywami i owocami charakterystycznymi dla określonych pór roku. Dzieci mają świadomość, jak ważne w naszej diecie są warzywa i owoce, i że powinniśmy spożywać ich jak najwięcej. Wiedzą, że należy jeść przez cały rok, każdego dnia. Oczywiście najlepiej jeść sezonowe, ale co zrobić np. zimą. Na to i wiele innych pytań uczniowie otrzymali odpowiedź podczas prezentacji filmu, kanał YouTube pt: „O sezonowości w kuchni” (odcinek piąty) – „Koktajl z mrożonymi owocami”. Omawiając „Kalendarz sezonowości” wymieniali jakie warzywa i owoce rosną w poszczególnych miesiącach. Poznali zalety korzystania z mrożonek i przetworów poza sezonem, zapamiętując, że mrożone warzywa i owoce zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dzieci opowiadały, jakie przetwory są robione w ich domach, jakie lubią najbardziej i w jaki jeszcze sposób można przechowywać warzywa i owoce, aby jak dłużej nadawały się do spożycia, a uzyskaną wiedzę mogły sprawdzić uzupełniając karty pracy „ Sposoby przetwarzania i przechowywania żywności”. Nie zabrakło oczywiście „Marchwianowych” ciekawostek o nietypowych sezonowych warzywach. Na podsumowanie zajęć dzieci pracując w grupach wykonały plakat- wyklejankę „Kalendarz warzyw i owoców sezonowych” z podziałem na pory roku.

CZYM KARMIĆ SWÓJ MÓZG – CO NIECO O ZDROWYCH PRZEKĄSKACH

   Mając na uwadze, że dobra dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu w klasie I a i I b prowadzono zajęcia rozwijając świadomość uczniów. Oglądając zaprezentowany filmik pt: „Czym karmić swój mózg – co nieco o zdrowych przekąskach” (odcinek szósty), uczniowie dowiedzieli się co jest dobre dla naszego mózgu i dlaczego tak ważne jest, aby działał on jak najlepiej. Wspólnie z nauczycielem stworzyli listę zasad, których należy przestrzegać, aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował. W celu zrozumienia zależności pomiędzy właściwym odżywianiem, a dobrą pracą mózgu, przypomnieli sobie piramidę zdrowia wskazując produkty, które wg nich mają szczególne znaczenie dla jego prawidłowej pracy. Wymieniali m.in. ryby, orzechy, pestki dyni, awokado, rośliny strączkowe, brokuły, soja, pomidory, banany. Uzupełniając kartę pracy „Zdrowe przekąski” poznali alternatywy dla mało odżywczych przekąsek zastępując je np. deserem bakaliowym, którego przepis i wykonanie prezentowane jest w filmiku. Nie zabrakło też Marchwianowych ciekawostek, które dotyczyły bakalii. Zajęcia miały na celu przekazanie informacji na temat składników odżywczych potrzebnych są do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Uczniowie obiecali, że spróbują zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, bo już doskonale wiedzą „Jak należy odżywiać swój mózg”.

ŚNIADANIE NA SZÓSTKĘ

   Od kwietnia w okresie, w którym rozpoczęła się kwarantanna uczniowie realizowali zdalne nauczanie. W ramach akcji #ZOSTAŃWDOMU realizowali projekt „Zdrowo gotuję z rodzicami”. W ramach programu żywieniowo – edukacyjnego „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” przygotowywali śniadanie na szóstkę. Uczniowie pod czujnym okiem i przy pomocy rodziców kompletowali składniki potrzebne do wykonania przysmaku według wybranego przepisu. Wspólnie spędzali czas w kuchni przygotowując zdrowe posiłki. Prezentując swoje umiejętności kulinarne zwracali uwagę, żeby dania były smaczne i pełnowartościowe. Efekty tej współpracy prezentowali w postaci przepisów i zdjęć poprzez aplikację Messenger.

DLACZEGO POWINNIŚMY WYBIERAĆ WODĘ I DUŻO SIĘ RUSZAĆ?

   Woda pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę jak ważną. Celem przeprowadzonych na początku czerwca 2020 r zajęć, było uświadomienie dzieciom jakim skarbem jest woda i w jaki sposób organizm ją traci oraz jak racjonalnie należy ją uzupełniać.  Zajęcia rozpoczęły się prezentacją, pt.: „Dlaczego powinniśmy wybierać wodę i dużo się ruszać?” – kanał YouTube (odcinek ósmy). Uczniowie dowiedzieli się, jak ważna jest odpowiednie nawodnienie organizmu i co się dzieje, gdy tracimy wodę. Poszerzyli wiedzę na temat napojów korzystnych dla naszego organizmu. Omawiając ilustrację „Ile cukru  jest w napojach” przekonali się jak dużo niepotrzebnych substancji zawierają słodkie, gazowane napoje. Poznali przepis na przygotowanie własnej, zdrowej wody smakowej. Dzięki ciekawostkom przekazanym przez Marchwiana, dowiedzieli się jakie są zasoby wody. Poznali kraje Trzeciego Świata, gdzie stale jej brakuje. Zrozumieli, dlaczego tak ważne jest dbanie o środowisko naturalne, a przez to o źródła wody nadającej się do picia. Podczas zajęć uczniowie utrwalali również wiadomości na temat znaczenia aktywności fizycznej w życiu człowieka. Pamiętając, że ruch to zdrowie, podawali swoje przykłady spędzania wolnego czasu. Kończąc zajęcia uczniowie postanowili , że oprócz zdrowego odżywiania zadbają o to, aby zawsze ze sobą zabierać butelkę niegazowanej wody mineralnej.

Dyrektor zaprasza

mgr Katarzyna Grzyb

 

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
ul.Szkolna 4 
26 - 420 Nowe Miasto nad Pilicą
tel./fax: 48 67 41 221
tel: 48 67 40 002 
e-mail:

specjw@box43.pl

 

Zobacz również

wersja językowa

Kalendarz

luty 2025
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.